Hoe pakken organisaties tijdens de coronacrisis innovatie aan? In deze reeks spreek ik wekelijks met innovatieleiders uit verschillende sectoren. Deze keer ging ik in gesprek met Lidewij de Ridder van ABN AMRO Bank. Lidewij is werkzaam bij Group Innovation.

Waar focussen jullie je op met innovatie?

Anderhalf jaar geleden hebben wij vanuit het Group Innovation onze innovatiestrategie herijkt. Sindsdien focussen wij ons op het ontwikkelen van disruptieve business modellen binnen drie thema’s: sustainability, platforms en digital assets. Daarbij maken wij gebruik maken van technologieën zoals blockchain, Cloud en AI die innovatie kunnen helpen versnellen.

Binnen sustainability verkennen we de mogelijkheden die bijdragen aan een slimmere en duurzame leefomgevingen. Denk hierbij aan oplossingen gericht op mobiliteit en energie. Het tweede thema is platforms. De financiële wereld ontwikkelt zich steeds meer naar een ‘open systeem’. We onderzoeken welke rollen we hierin kunnen spelen van operator tot supplier tot het aanbieden van value added services. Het derde thema focust op digital assets. We onderzoeken hoe we klanten kunnen helpen met het beveiligen van hun data en hoe we data op een relevante manier kunnen inzetten, voor de klanten en de maatschappij.

Is de scope veranderd tijdens de coronacrisis?

We houden vast aan deze thema’s omdat ze juist nu relevant zijn. Waar we wel rekening mee houden, is dat de behoeften van onze klanten door COVID-19 verandert. Het is echter nog te vroeg om te zeggen welke gevolgen dat heeft voor de bank en onze innovatieportfolio. De komende tijd besteden we wel meer aandacht aan onderwerpen in het verlengde van de anderhalve-meter-economie zoals mobiliteit en werken op afstand, maar deze thema’s waren hiervoor ook al in scope.

En hoe gaat dat?

Goed! Ik geloof dat we resultaat boeken met al onze goede inspanningen. Gaan we echt die nieuwe impactvolle waarde binnen de thema’s realiseren? Absoluut, zeker wanneer we het tempo van onze ventures (ook tijdens Corona) kunnen blijven versnellen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit interview of wil je in contact komen met Lidewij neem contact op met Niek Karsmakers.

We are a corporate innovation studio creating impact through business with teams of entrepreneurs & corporate innovators.

We are a corporate innovation studio creating impact through business with teams of entrepreneurs & corporate innovators.