Hoe pakken organisaties tijdens de coronacrisis innovatie aan? In deze reeks spreek ik wekelijks met innovatiedirecteuren uit verschillende sectoren.

Deze week sprak ik met Peter Strikwerda, Global Head of Digital & Innovation bij APG Asset Management. De pensioenuitvoerder is momenteel bezig met het opstellen van een strategische agenda, waarbinnen ze digitalisering en innovatie positioneren. Bij vermogensbeheer bevindt Peter zich in het hart van de business. Zijn hart gaat sneller kloppen van serieuze impact maken, zowel op financieel als duurzaam gebied.

Hoe pakken jullie innovatie aan?

Klein beginnen, 90 procent killen, en de andere 10 procent implementeren en opschalen. Dat is hoe ik ons innovatieproces zou omschrijven. Daarbij mikken wij met name op horizon 1 en 2, en wat minder op horizon 3. We innoveren binnen de kaders van verschillende thema’s. Intern gaat dit met name om het beschikbaar stellen van data, om beter geïnformeerde besluiten te kunnen nemen. Voor klanten zijn we altijd bezig met nieuwe proposities voor dienstverlening.

Tot nu toe ontstaan onze innovaties met name bottom-up. In de toekomst willen we zowel bottom-up als top-down innoveren. Dit wordt ook meegenomen in onze hernieuwde strategische agenda.

Hoe wordt er op jullie werk gereageerd?

Innovatie is natuurlijk een enorme hype geworden de afgelopen jaren. Vandaar dat het snel wordt geassocieerd met hobbyprojecten, en dat wil je niet. Inmiddels is ons innovatieproces aardig volwassen.

Ik hoef aan niemand uit te leggen waarom het belangrijk is om te innoveren. De vraag hoe we het gaan doen is interessanter. Om innovatie te laten slagen is namelijk commitment vanuit de business nodig vanaf het begin. Daarom focussen we op het behalen van successen op horizon 1. Er is geen innovatieteam dat vanuit de core business nog een warm hart wordt toegedragen als het alleen ver weg kijkt en geen concrete resultaten oplevert. Op een gegeven moment raakt het geduld namelijk op. Door waarde te laten zien op horizon 1, krijgen we uiteindelijk wel de ruimte om verder te kijken en kansen te ontwikkelen in horizon 2.

De grootste uitdaging is om de energie en focus hoog te houden. We werken vaak met beleggers uit de business. Die hebben een fulltime job aan beleggen. Innovatie kan dan al snel optioneel worden, maar in zo’n dynamiek word je niet succesvol. Het optionele moet eruit, en dat gaan we verder verankeren in de strategie en targets.

Welke invloed heeft de coronacrisis daarop?

De wereld draait door bij ons. We hebben snel geschakeld naar digitaal werken en dat gaat prima. Op een bepaalde manier gaat onze leercurve sinds corona een stuk steiler omhoog. Daarnaast ben ik van mening dat een grote crisis juist ook grote innovaties met zich mee kan brengen; zeker wanneer schaarste ontstaat. Ook voor ons liggen daar de kansen.

Ik mis wel het informele aspect in deze tijden van crisis, en daarmee ook de serendipity momentjes en de uitbreiding van je netwerk. En dat terwijl deze aspecten juist voor innovatie zo belangrijk zijn. De mensen met wie ik normaal veel contact had, spreek ik nog steeds vaak. De mensen die ik minder vaak sprak, verlies je toch sneller uit het oog. Eerder deden we nog wel eens een virtuele borrel, maar ook dat is niet de oplossing.

Wat zijn je verwachtingen? Hoe lang gaat deze crisis duren?

Persoonlijk heb ik er wel genoeg van, maar de realiteit is nu eenmaal dat het nog even gaat duren. Gelukkig zijn wij als organisatie flexibel. We kunnen met onze digitalisering en innovaties alle kanten op, of het nu om nieuwe producten of kostenbesparing gaat.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit interview of wil je in contact komen met Peter Strikwerda, neem contact op met Niek Karsmakers.

www.aimforthemoon.com

--

--

Aimforthemoon | Corporate Innovation Studio

We are a corporate innovation studio creating impact through business with teams of entrepreneurs & corporate innovators.