--

Hoe pakken organisaties tijdens de coronacrisis innovatie aan? In deze reeks spreek ik wekelijks met innovatiedirecteuren uit verschillende sectoren. Deze keer ging ik in gesprek met Tim Grasmaijer en Martijn van Zwieten die binnen Global Talk verantwoordelijk zijn voor het aanjagen van innovatie.

Global Talk is de nieuwe identiteit van Tolk- en Vertaalcentrum Nederland. Het bedrijf bestaat al 44 jaar en werkt met 1500 tolken in 199 verschillende talen en culturen. Global Talk is een gaaf bedrijf waar enthousiaste innovators elke dag bezig zijn met het verkennen van manieren om mensen elkaar nog beter te laten begrijpen.

Hoe belangrijk is innovatie voor jullie?

Bij Global Talk zijn we van oudsher erg operationeel en gericht op onze bestaande business: vertalen. We beseffen echter steeds beter dat we bedreigd worden door nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld Google Translate. Deze worden steeds beter, dus als wij niets doen, worden we mogelijk overbodig en bestaan we over 10 jaar niet meer. Innoveren is dus zeker noodzakelijk en urgent.

Sinds januari 2019 is het bedrijf in handen van de Nederlandse Investeringsmaatschappij Opportunity Partners van Robert van der Wallen, voormalig eigenaar en oprichter van Brand Loyalty. Dit heeft ook een positief effect op het belang van innovatie en groei.

Waar zien jullie innovatiekansen?

Hoewel we niet de ambitie hebben om Google in te halen, willen we wel dit soort technologieën gebruiken op een ondersteunende manier in onze core business. Daarnaast werken we aan nieuwe proposities in de culturele hoek en zien we kansen in de toenemende globalisering. Veel mensen denken dat ze over de hele wereld wegkomen met Engels, maar dit wordt onderschat en daar kunnen wij op inspelen.

We hebben daarom nieuwe cultuur workshops gelanceerd. Deze workshops hebben we ontwikkeld in samenwerking met Tolken en zijn bijvoorbeeld gericht op het beter begrijpen van Arabische cultuur. We merkten tijdens interviews en marktonderzoek dat hieraan behoefte was bij gemeenten. Dit werd snel een succes. In de commerciële sector kunnen we hier ook nog veel terrein winnen.

Hoe pakken jullie innovatie aan?

We valideren proposities door het ontwikkelen van Minimum Viable Products. We zetten nieuwe proposities op onze website en zodra we merken dat er potentie is in de markt, dan schalen we verder op.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onze uitdaging hierbij is om het klein te houden en meerdere experimenten tegelijkertijd te doen. Ervaring leert ons dat anders het risico bestaat dat die ene innovatie te snel te “groot” wordt. Hierdoor ontstaat er een drempel om te wijzigen van koers of zelfs te stoppen als de markt daar om vraagt. We moeten continu flexibel blijven.

Om hierin te verbeteren, hebben we de afgelopen tijd het innovatieteam uitgebreid met extra capaciteit en expertise. We willen met een strak proces goede ideeën testen in de markt wat wel of niet aanslaat.

Wat is de impact van de coronacrisis op innovatie?

De business is flink geraakt. Organisaties die normaal gebruik maken van onze diensten, zoals de gemeente, het ziekenhuis en de overheid, zijn allemaal op slot en periodieke afspraken gaan niet door. De nieuwe cultuur workshops kwamen hiermee ook on hold. Noodgedwongen zijn we aan het kijken naar nieuwe kansen en klantgroepen.

Aan de andere kant merken we ook dat bepaalde veranderingen juist nu plaatsvinden. Voorheen werd video nauwelijks gebruikt, maar deden we alles op locatie of via de telefoon. Sinds corona moeten we wel, en die transitie ging soepel.

Wat zijn je verwachtingen? Hoe lang gaat deze crisis duren?

Onze verwachting is dat de crisis langer gaat duren dan we met zijn allen hopen of denken. Het besef dringt langzaam door dat we hier misschien nog wel een jaar of langer aan vast zitten. Daarnaast zal er ook blijvende impact zijn. Bij Global Talk wachten we dit niet af, maar komen we zelf met alternatieven.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit interview of wil je in contact komen met Tim en Martijn neem dan contact op met Niek Karsmakers.

www.aimforthemoon.com

--

--

Aimforthemoon | Corporate Innovation Studio

We are a corporate innovation studio creating impact through business with teams of entrepreneurs & corporate innovators.